A következő ciklus uniós forrásai nem csak növekedési lehetőséget rejtenek magukban, de kockázatot is: egy rosszul kivitelezett beruházás lerombolhatja nehezen felépített vállalkozását.

Az új, 2014–2020 uniós pénzügyi ciklus forrásainak megnyitása új helyzetet teremt majd a céges fejlesztések finanszírozásában. Várhatóan a Széchenyi 2020 támogatási struktúrához igazodva a vállalkozások jelentős része végiggondolja majd a hosszú távú növekedési kilátásait, és az ehhez kapcsolódó fejlesztési terveit, azonban a lehetőségek sok buktatót is rejtenek. „Bőségesen lesznek majd rendelkezésre álló források, ezért különösen fontos felhívnunk a cégek figyelmét, hogy legyenek megfontoltak, és olyan fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek mögött valódi piaci igény áll, és amelyek hosszú távon működtethetőek. A cégek javuló jövedelemtermelő képessége mellett saját forrásból, támogatott hitelekből és vissza nem térítendő támogatásokból megteremthető az a struktúra, amely a vállalkozások számára lehetővé teszi, hogy nagyobb lépésekkel haladjanak előre fejlesztési terveik megvalósításában. Fontos azonban ebben a helyzetben is szem előtt tartani, hogy egy nem kellően kiérlelt beruházás később jelentős üzemeltetési terhet róhat a vállalkozásra, és ez akár meg is törheti a cégek növekedési pályáját” – mondta Takács Zoltán, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője.

„Kifejezetten sikeresnek tartottuk a jegybank hitelprogramját, hiszen már a kezdetektől képes volt megmozgatni a magyar kkv-k fantáziáját. Ezek a cégek korábban – elsősorban a válság hatására – jelentős mértékben visszafogták a fejlesztéseiket, gyakorlatilag az amortizációs szint alatt hajtottak végre beruházásokat, ami a hosszú távú versenyképességüket veszélyeztette” – mondta Takács a jegybank Növekedési Hitelprogramjáról, amiből a tavalyi évben a bank a program második fázisában 75 milliárd forintnyi tőkét helyezett ki, ami az összes hitelezett összeg közel 14 százaléka. Véleménye szerint a vállalkozások közül idén is sokan élni fognak a kedvező kamatozású hitellel.

Forrás: hvg.hu